Složena epidemiološka situacija na Cetinju
05.10.2020

Epidemiološka situacija na Cetinju veoma je složena i zahtijeva dodatnu odgovornost i posvećenost lokalnih službi, privrednih preduzeća i građana da se ispoštuju preporučene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i Instituta za javno zdravlje, kako bi se spriječilo dalje širenje koronavirusa i zaštitilo javno zdravlje, saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.

Od inspekcijskog tima, kojeg čine predstavnici Uprave za inspekcijske poslove, Komunalne policije i Odjeljenja bezbjednosti Cetinje, zatražena je pojačana kontrola i kažnjavanje svih koji ne budu poštovali mjere. 

Na Cetinju je od 28. septembra do 5. oktobra testirano 160 osoba, od kojih je 41 bila pozitivna na koronavirus. U Opštinskom timu ukazuju da se situacija usložnjava i  da je broj inficiranih za sedam dana izuzetno visok, posebno ako se ima u vidu da je u septembru ukupno registrovano 88 oboljelih.

„Među oboljelima su i dva ljekara i dvije medicinske sestre Opšte bolnice „Danilo I“. Imamo sedmični rekord  od pojave pandemije. Situacija u gradu je alarmantna i posljednji je trenutak da reagujemo združeno, da pokažemo odgovornost i ozbiljnost, kako bismo spriječili dalje širenje infekcije i sačuvali zdravlje građana i privredu grada koja, u s skladu sa posljednjim preporukama NKT, radi smanjenim kapacitetom“, navedeno je u saopštenju.

U Opštinskom timu kažu da se ne smije dozvoliti da se epidemiološka situacija dodatno pogorša, jer bi to značilo uvođenje rigoroznih mjera kao iz prvog talasa epidemije – poput zabrane izlaska ili blokade grada.

Opštinski tim apelovao je na građane kojima je određena mjera samoizolacije da je poštuju, a posebno na one koji su inficirani da prijavljuju kontakte.

„U posljednje vrijeme primijećeno je da se znatan broj građana kojima je određena mjera samoizolacije, bilo da su u pitanju oboljeli ili kontakti oboljelih, nesmetano kreće gradom, odlazi u ugostiteljske objekte, trgovine ili druge javne objekte ili površine, ugrožavajući tako druge osobe. Ovakvo ponašanje je neodgovorno i neće biti tolerisano“, navodi se u saopštenju.

Iz Opštinskog tima saopšteno je da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u saradnji sa Sanitarnom inspekcijom kontrolisali 62 osobe koje su u samoizolaciji. Komunalna policija, postupajući u skladu sa ovlašćenjima, izvršila je 215 inspekcijskih kontrola i 61 kontrolu ugostiteljskih objekata. Napisana su i dva prekršajna naloga, dok je Tržišna inspekcija kontrolisala 25 trgovinskih objekata.

Opštinski tim naložio je da se nastavi sa preventivnom dezinfekcijom stambenih ulaza, javnih površina i saobraćajnica, kao i pojačanu higijenu u organima lokalne uprave i preduzećima čiji je osnivač Prijestonica Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018