Cetinje počelo realizaciju projekta Pametni grad
10.09.2020

Distribucijom prvog kontigenta gradskih kartica „Cetinje City Card“ Prijestonica Cetinje započela je realizaciju projekta „Pametni grad“, koji bi trebalo da unaprijedi kvalitet usluga koji se nude turistima.

Riječ je o projektu koji objedinjava sve raspoložive turističke, kulturno-istorijske i prirodne resurse Cetinja u jedinstveno inovativno digitalno rješenje, koje je dostupno turistima putem posebno dizajnirane kartice.

„Osnovna ideja na kojoj počiva koncept „pametni grad“ za Prijestonicu Cetinje jeste objedinjavanje usluga koje nude gradske institucije kulture, nacionalni parkovi Lovćen i Skadarsko jezero, Prijestonica Cetinje i njena Turistička organizacija, hoteli i ugostiteljski objekti. Cetinje City Card je ustvari jedinstvena ulaznica za muzeje, galerije i nacionalne parkove, za korišćenje turističkog parkinga i električnog turističkog voza, za iznajmljivanje električnih bicikla, besplatno korošćenje wifi“, objasnila je direktorica Centra za informacioni sistem Prijestonice Cetinje Nada Roganović.

Prema njenim riječima, u prvoj fazi primjene Cetinje City Card važiće jedan, odnosno tri dana i u zavisnosti od toga sadržavaće različite usluge – od posjete jedinicama Narodnog muzeja Crne Gore, korišćenja turističkog voza i električnih bicikala, do posjete nacionalnim parkovima.

Korisnici Cetinje City Card-a imaće pravo i na popuste u pojedinim gradskim ugostiteljsko-turističkim objektima koji su članovi Loyalty programa.

„Ovakav program bi omogućavao da ugostitelji i trgovci odobravaju popuste na proizvode i usluge, a za uzvrat bi bili reklamirani ili na neki drugi način stimulisani za uključenje u program“, kaže Roganović.

Ona je navela i da se u projekat, ali i u loyality program, mogu uključiti i druge organizacije i ustanove koje mogu doprinijeti unapređenju turističke ponude grada.

„Iskustva gradova u kojima se primjenjuje koncept „pametni grad“ ukazuju na to da se najbolji rezultati postižu postepenim uvođenjem usluga, koje su prilagođene zahtjevima korisnika, inovativne i lako dostupne. Važan benefit ovog koncepta je i sve prisutnije bezgotovinsko plaćanje, jer omogućava praćenje tokova novca, poštenu i lako provjerljivu raspodjelu dobiti po učesnicima u projektu, ali i konfor korisnicima“, objasnila je Roganović.        

Roganović kaže i da će Cetinje City Card za sada biti dostupna na punktovima Turističke organizacije grada, u gradskim muzejima, kao i kod drugih partnera Prijestonice Cetinje koji su uključeni u projekat.

Projekat “Pametni grad” realizovan je u okviru Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2020. godinu.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018