Crnogorski narod je vjekovima bio lučonoša slobode i inspiracija drugima
29.08.2020

Obilježavanje 110 godišnjice od obnove kraljevine Crne Gore i, u okviru jubilarnih svečanosti, 110. godine postojanja i rada Elektroprivrede Crne Gore važni su datumi za razumijevanje crnogorskog kulturnog, nacionalnog, ekonomskog i političkog identiteta, čija konstanta je želja za progresom, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na svečanosti koja je tim povodom organizovana u prostoru prve centrale na Cetinju.

Prema njegovim riječima danas se s ponosom prisjećamo 1910. godine i obnove kraljevine Crne Gore, ali i početka rada jednog od najznačajnijih crnogorskih preduzeća – Elektroprivrede Crne Gore.

„Nepodijeljeno je mišljenje da je proslava 50. godišnjice vladavine knjaza Nikole i njegovo proglašenje za kralja, a Crne Gore za kraljevinu, jedan je od najznačajnih događaja u crnogorskoj istoriji. Njime je vječnošću okrunjeno vizionarstvo i pregalaštvo potonjeg crnogorskog suverena. Potvrđen je napredak Crne Gore, njena pozicija u regionu, Evropi, pa i među velikim silama“, naveo je Kašćelan.

On je dodao da je tim činom pozdravljeno čojstvo i junaštvo njenog naroda, koji je vjekovima bio lučonoša slobode i inspiracija drugima, a posebno onima koji su vapili za slobodom.

„Prijestonica Cetinje je te 1910. na današnji dan, okupila na trodnevnoj svečanosti predstavnike gotovo svih evropskih dvorova, grad je bio posebno uređen, program pažljivo osmišljen, a svjetska štampa je o obnovi kraljevstva pisala sa divljenjem i poštovanjem prema crnogorskom narodu i njenom suverenu“, rekao je gradonačelnik.

On je podsjetio da je Crna Gora pod vođstvom kralja Nikole stekla nezavisnost na Berlinskom kongresu, udvostručila svoju teritoriju, a relativno dugo mirnodobsko doba obilježeno je razvojem u svim oblastima života - društveno-političkom, ekonomskom, kulturnom i prosvjetnom.

Kašćelan je rekao da se Crna Gora, pregalaštvom kralja Nikole, uključila u savremene tokove i pridružila porodici modernih evropskih država.

„Kralj Nikola bio je personifikacija Crne Gore i njen vođa u najburnijim i najdramatičnijem periodu njenog razvitka. Uz sav ugled koji je Crna Gora uživala pod njegovim rukovodstvom, uz sve simpatije koje je stekla u međunarodnoj javnosti, kralj Nikola imao je nesreću da doživi i njen tragičan kraj. Život kralja Nikole i njegovo tragično izgnanstvo, njegova vladalačka mudrost i zaokupljenost državnim pitanjima, obavezuju nas na sjećanje i poštovanje“, poručio je gradonačelnik Kašćelan.

On je kazao da je ponosan što svjedoči da se, 110 godina nakon obnove kraljevine Crne Gore, na Cetinju obilježava taj veliki datum u slobodnoj, demokratskoj, multietničkoj i multi-konfesionalnoj Crnoj Gori, članici NATO i zemlji kandidatu za članstvo u Evropskoj uniji.

„Što je vizija jednog kralja - da nema napretka bez inovacija – opravdala sva očekivanja, pa je Elektroprivreda Crne Gore uspješno preduzeće, koje se razvija i pokreće nove projekte. Čestitam jubileje građanima, državi i Elektroprivredi i pozdravljam vas riječima - Uvijek srcem za Crnu Goru“, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

Na svečanosti je uručen Akt o koncesiji za izgradnju HE “Komarnica” Elektroprivredi Crne Gore i simbolično pokrenute stare mašine u prvoj centrali.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018