Nastavak promišljene i odgovorne politike Vlade Crne Gore
25.07.2020

Treći paket socio-ekonomskih mjera podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, vrijedan 1,22 milijarde eura, nastavak je promišljene i odgovorne politike Vlade Crne Gore i najbolji pokazatelj da se i u izazovnim vremenima razmišlja strateški, sveobuhvatno i dugoročno.

Sa ovim i prethodna dva paketa pomoći, Vlada Crne Gore i lokalne uprave, pokazuju da razumiju potrebe  privrede i građana, te da je očuvanje finansijke stabilnosti, privrednih aktivnosti i standarda građana, uz mjere očuvanja javnog zdravlja kao „uslova nad uslovima“, prioritet i u vremenu krize.

Prijestonica Cetinje ponosna je što je slijedeći preporuke Vlade, kroz dijalog sa svim činiocima političkog i javnog života grada, donijela u junu set mjera podrške lokalnoj privredi vrijedan pola miliona eura. Sa tim i tri paketa mjera Vlade Crne Gore uvjereni smo da ćemo uspjeti da sačuvamo privredne aktivnosti u gradu, a time i poslove naših preduzetnika i preduzeća, odnosno svih zaposlenih.   

Posebno ohrabruje to što novi Vladin paket mjera uključuje, među ostalim, posebne mjere za poljoprivredu i ribarstvo vrijedne 89,4 miliona eura, ali i za sektor inovacija, jer su to oblasti u kojima Prijestonica Cetinje vidi svoje razvojne potencijale.

U prethodnom periodu uložili smo znatna sredstva u obnovu putne infrastrukture na seoskom i ruralnom području kako bi omogućili tamošnjim stanovnicima da lakše plasiraju proizvode, a povratnicima na selo da obnove gazdinstva i započnu proizvodnju ili da se bave stočarstvom. U partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja pomagali smo seljanima da grade i obnove bistjerne, bunare i vodovode, i organizovali savjetovanja i prezentacije o izdašnoj podršci poljoprivredi koje taj resor obezbjeđuje.

Naš Centar za lokalni ekonomski razvoj i EU fondove ima na raspolaganju 60 radnih mjesta i otvoren konkurs za prijem novih stanara, koji bi svoje inovativne ideje mogli da razvijaju na Cetinju pod veoma konkurentnim uslovima za poslovanje.

Za nas i sve crnogorske gradove koji u inovacijama vide potencijal za razvoj od izuzetne važnosti je to što je Vlada utvrdila Prijedlog zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, koji ima za cilj podsticanje ekonomskog rasta, tehnološkog razvoja, inovacija i preduzetništva kroz zapošljavanje, posebno visoko-kvalifikovanih mladih ljudi, jačanje postojećih inovativnih privrednih društava te kreiranje startapova i spinofova, naročito u sektorima srednjih i visokih tehnologija, kao i usluga baziranih na znanju.

Pozdravljamo i utvrđivanje Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se predlaže usklađivanje pojedinih poreskih kategorija sa Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu, odnosno niža stopa poreza ili njeno ukidanje. Vjerujemo da će se  na ovaj način dodatno podržati i sačuvati pružaoci usluga u turizmu i ugostiteljstvu, kao važnoj privrednoj djelatnosti za privređivanje i za ukupan razvoj zemlje i turističkih gradova, među kojima je i Cetinje.

Kao grad koji je prepoznat da brine o najranjivijim kategorijama stanovništva, starima i bolesnima, posebno pozdravljamo to što je Vlada utvrdila amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa, predviđeno da se povećanje najniže penzije za 13 odsto računa od 1. januara ove godine, a ne od 1. septembra kako je prvobitno bilo predloženo.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018