Ozvaničen početak radova na magistralnom putu Cetinje-Nikšić
12.07.2020

Infrastrukturni projekti, poput puta Cetinje–Nikšić, čija gradnja je danas promovisana, krijepe optimizam i potvrđuju vitalnost Crne Gore i njenih građana da uvijek budu najbolji kada je najteže, proučio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svečanosti koja je organizovana na Čevu.

Đukanović je ohrabren podatkom da će prva dionica puta do Čeva biti završena najkasnije za tri godine, kao i da će projekat za nastavak saobraćajnice od Čeva do Nikšića, odnosno do tačke spajanja sa magistralnim putem Danilovgrad – Nikšić, biti spreman već na jesen ove godine.

Radove na prvoj dionici magistralnog puta Cetinje – Nikšić izvodi nikšićka kompanija „Mehanizacija i programat“. Ugovor je vrijedan 33 miliona eura, a dionica od Cetinja do Čeva duga je 23 kilometra.

„Pored ekonomskih benefita za Cetinje i Nikšić, za Čevo i cijeli ovaj kraj, a time i za Crnu Goru, ovaj put će biti i važna fizička spona između dva značajna centra crnogorske državnosti i istorije“, poručio je predsjednik Đukanović. 

On je naveo i da ovaj poduhvat dobija na vrijednosti i time što se organizuje u vremenu kada je naša zemlja, kao i cijeli svijet, suočena sa pandemijom COVID-19, jednim od najtežih izazova savremene civilizacije.

Predsjednik je rekao i da je sa velikom radošću prihvatio poziv za učešće na svečanosti povodom početka radova na magistralnom putu Cetinje – Čevo – Nikšić. „Za mene, čiji su porodični korjeni ovdje na Čevu, u Katunskoj nahiji, ovaj graditeljski poduhat, vrijedan sam po sebi, ima i dodatni značaj“. 

Prema njegovim riječima, nije slučajno što smo svečanost povodom početka gradnje puta upriličena uoči 13. jula, najslavnijeg datuma u crnogorskoj istoriji.

„Nedaleko odavde, u ranim jutarnjim satima prije 79 godina, čevski ustanici su napali i za vrlo kratko vrijeme zarobili italijansku postaju. Oni su zajedno sa ustanicima širom Crne Gore upalili prvu baklju slobode u porobljenoj Evropi, koja plamti i danas u slobodnoj i nezavisnoj državi Crnoj Gori. Zemlji koja se prepoznaje kao faktor stabilnosti u regionu, uvažena članica NATO, najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, sa svim otvorenim pregovaračkim poglavljima“, kazao je Đukanović.

On je naveo i da su slobodarstvo i antifašizam naše neprolazne ideje vodilje, stameni temelj hiljadugodišnje crnogorske državnosti. „Na današnji dan prije 142 godine odlučivalo se na Berlinskom kongresu o sudbini Crne Gore, na kom je 13. jula stekla i zvanično međunarodno priznanje“.

Predsjednik je podsjetio da je današnji put koji vodi od Cetinja preko Čeva do Nikšića izgrađen 1968. godine, te da se za nepun vijek i po od Berlinskog kongresa, Crna Gora može pohvaliti sa 7.000 kilometara modernih puteva.

„Koristim priliku da vama ovdje prisutnim, kao i svim građanima Crne Gore, poželim srećan 13. jul – Dan crnogorske državnosti“, kazao je predsjednik Đukanović.

* * * 

Izlaganje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na svečanosti povodom obilježavanja početka radova na putu Cetinje-Čevo-Nikšić dostupno je ovdje.

Snimke sa Ćeva možete pogledati ovdje .

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018