Cetinjani još jednom pokazali solidarnost
08.07.2020

Prijestonica Cetinje i Crveni krst Crne Gore ponosni su na zajedničku tradiciju, koju već 145 godina njeguju i unapređuju u prijestonom gradu, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan nakon učešća u dobrovoljnoj akciji davanja krvu koju je u susret Danu državnosti organizovala Organizacija Crvenog krsta Prijestonice.

„Vjerujem da nema većeg izraza čovjekoljublja ili empatije od odluke da darujete krv i spasite nečiji život. Pomoć ljudima u nevolji, bolesnima i povrijeđenima obaveza je svakog društva i svakog pojedinca. Zato sam sam ponosan na sve sugrađane koji su se danas odazvali pozivu Crvenog krsta i dali krv,” kazao je gradonačelnik Kašćelan.

Na Cetinju je za samo tri sata trajanja akcije dobrovoljnog davanja krvi prikupljeno 39 jedinica krvi, a više od 50 Cetinjana i Cetinjanki strpljivo je čekalo je red na pregled, koji je ovog puta zbog opasnosti od širenja novog koronavirusa, imao dodatne procedure.

„Akcija je organizovana u skladu sa svim procedurama NKT-a, a naši sugrađani nas nijesu iznenadili velikom odzivom, jer su nas na to navikli tokom prethodnih akcija. Znamo da jedna jedinica krvi spašava čak tri života i zbog toga smo srećni kada vidimo ovako veliki odziv kao što je danas,” poručila je predsjednica društva dobrovoljnih davalaca krvi pri Crvenom krstu Cetinje Ana Kavaja.

Akciju su podržale i brojne javne ličnosti Prijestonice, među kojima su predsjednik UO Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda, novinarka Danijela Lasica i mlada umjetnica Dušanka Belada.

Lasica je kazala da je veoma lijep osjećaj kada donirate krv.

„Dovoljno je samo da razmislite da sam ja naprimjer danas potrošila nekih 15 minuta svog života, a da sam na taj način nekom omogućila čitav život. Zbog toga sam srećna što sam jutros dio ove akcije. Zadovoljna sam što se veliki broj Cetinjana i Cetinjanki odazvao,” kazala je Lasica.

I cetinjski vatrogasci tradicionalno su podržali akciju.

„Mi se uvijek odazovemo svakoj akciji dobrovoljnog davanja krvi, jer smo svjesni koliko je važno da se unaprijed pripremimo za sve moguće situacije kako bismo uvijek mogli da pomognemo i da spasimo nečiji život. Cetinje je prepoznato po solidarnosti i po tome da se odazivamo svakoj humanitarnoj akciji,” kazao je komandir Službe zaštite Predrag Moštrokol.

Iako ima samo 23 godine, Cetinjanin Dušan Đonović je već dobrovoljni davalac krvi koji se odaziva svakoj akciji. Kaže da ovakve akcije ne predstavljaju samo humano djelo, već i dobar gest prema sebi, budući da je veoma zdravo dati krv.

„Primijetio sam da u posljednje vrijeme ima sve više mladih ljudi koji doniraju krv, a Crveni krst organizuje brojne omladinske akcije kako bi nas edukovao o važnosti ovih akcija. Poručio bih svima koji su u mogućnosti da nam se pridruže,” poručio je Đonović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018