Počela sanacija Lovćenske vile
26.05.2020

Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore započeo je sanaciju spomenika Lovćenska vila, dok će pejzažno i parterno uređenje platoa na kojem se nalazi biti realizovano u saradnji sa Prijestonicom Cetinje.

Spomenik Lovćenska vila, jedno od najpoznatijih djela velikog crnogorskog vajara Rista Stijovića, podignuto je u znak sjećanja na Crnogorce koji su 6. januara 1916. godine, kao dobrovoljci iz Sjedinjenih Američkih Država, pritekli u pomoć svojoj domovini.

Njihov je brod torpedovan i potopljen nadomak albanske luke San Đovani di Medova, u Medovskom zalivu, a od oko 500 putnika preživjelo je njih 164. Spomenik Lovćenska vila, podignut je 1939. godine, a otkriven 6. juna 1940. godine.

Konzervatorske mjere sprovode se u skladu sa projektnom dokumentacijom na koju je saglasnost dala Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore. Izradu projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera je finansijski podržalo Ministarstvo kulture u okviru Programa za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara za 2019. godinu.

Trenutno se sprovode pripremni radovi koji obuhvataju fizičku zaštitu prostora, ograđivanje zone na kojoj se sprovode radovi i montažu radne skele.

Ukupna visina spomenika iznosi 10 metara. Figura vile prikazana je u gordom i dostojanstvenom stavu, simbolizuje slobodu i junaštvo. Okrenuta je ka Lovćenu odnosno zapadu, u pravcu mora odakle su stigli crnogorski dobrovoljci.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018