Ulažu 2,3 miliona u sistem za distribuciju električne energije na Cetinju
19.05.2020

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) planira ove godine da u sistem za distribuciju električne energije na području cetinjske opštine investira oko 2,3 miliona eura, saopšteno je u toku susreta gradonačelnika Prijestonice Cetinje Aleksandra Kašćelana sa izvršnim direktorom CEDIS-a Zoranom Đukanovićem.

Sagovornici su ocijenili da Crnogorski elektrodistributivni sistem već nekoliko godina radi na modernizaciji distributivne mreže i objekata, te da je saradnja Prijestonice i CEDIS-a sadržajna, profesionalna i na zadovoljstvo građana, odnosno korisnika usluga.

„Drago mi je što su dijelimo prioritete. Za nas su posebno važni radovi na modernizaciji distributivne mreže i objekata na seoskom području kako bi se omogućilo pouzdano napajanje električnom energijom postojećih korisnika i stvorili uslovi za priključenje novih objekata, a time omogućio razvoj ruralnih područja, pogotovo u sektoru poljoprivrede i turizma, jer se selu vraća sve više građana“, kazao je Kašćelan.

CEDIS je u toku 2019. godine pokrenuo investicioni ciklus koji obuhvata projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže sa koje se napajaju crnogorska sela, a za šta bi do kraja 2021. trebalo bi da potroši na desetine milona eura.

„Saglasili smo se da je unapređenje infrastrukture od presudnog značaja za ukupni razvoj i grada i države. Veoma nam je važno što će u prostoru nakadašnjeg kompleksa gornjeg Oboda biti izgrađena nova trafostanica, kako bismo i naj način podržali investitora koji planira da revitalizuje taj prostor, pokrene proizvodnju i zaposli naše sugrađane“, kazao je Kašćelan.

On se zahvalio Đukanoviću na društveno odgovornom poslovanju i razumijevanju CEDIS-a za potrebe zajednice, kao i na kontinuiranoj podršci projektima Prijestonice Cetinje.

„Cetinje je za nas u CEDIS-u važan zadatak. Uradili smo mnogo i uložili višemilionske iznose kroz projekat ugradnje elektronskih brojila, projekte revitalizacije i pojedinačne investicione projekte. Samo tokom ove godine planiramo da u sistem za distribuciju električne energije na području cetinjske opštine investiramo oko dva milona i 300 hiljada eura. I naravno tu nećemo stati, uz odličnu saradnju sa predstavnicima opštine, nastavićemo da brižljivo planiramo i pratimo razvojne zahtjeve naše Prijestonice“, poručio je Đukanović.

On je kazao da o CEDIS-u najbolje „govore“ postignuti rezultati, navodeći da je izgradnja elektroenergetske infrastrukture „najava“ pozitivnih privrednih kretanja te da bi, ukoliko globalne prilike ne budu imale negativan uticaj, trebalo da uslijedi period postepenog napredovanja.

CEDIS je prošle godine u okviru projekta revitalizacije na području cetinjske opštine pokrenuo radove vrijedne oko 517 hiljada eura. Završeni su radovi na 10kV dalekovodu „Vrela“ i niskonaponskoj mreži „Bajramovica“, dok su i dalje aktuelni, ali u okviru planirane dinamike, radovi na 10kV dalekovodima „Cetinje“ i „Meterizi“. Radovi planirani za ovu godinu, osim završetka revitalizacije ova dva dalekovoda, podrazumijevaju i rekonstrukcije pet trafostanica naponskog nivoa 10/0,4kV, kao i revitalizaciju niskonaponskih mreža „Lalino ždrijelo“, „Dubova – Smokovci“ i „Dodoši“.

U završnoj fazi je izuzetno skup i složen projekat rekonstrukcije dalekovoda 35 kV  „Humci – Rijeka Crnojevića“ do Zagrablja, čime se rješava decenijski problem elektro snabdijevanja vodovodnog postrojenja u Podgoru i Višnjici. Dionica do Zagrablja koštala je oko 1,2 miliona eura, dok su za izgradnju dionice do magistrale Cetinje – Budva, planirana sredstva u iznosu od oko 360 hiljada eura.

U junu bi trebalo da otpočnu radovi na rekonstrukciji dalekovoda 35kV „Glava Zete – Čevo“ čija je vrijednost oko 350 hijada eura, a toku je i nabavka dva transformatora za trafostanicu 35/6 kV „Podgor“ koja će koštati oko 72 hiljade eura.

U toku je izgradnja dalekovoda 10 kV „Dragomi Do“, kao i rekonstrukcija mreža koje se napajaju sa trafostanica 10/0,4 kV „Prekornica“ i „Čevo“, za je izdvojeno oko 410 hiljada eura.

Ove godine CEDIS će izdvojiti i oko 283 hiljade eura za radove na mreži i objektima srednjeg naponskog nivoa. Taj iznos predviđen je za izgradnju trafostanica „Velji Bostur“, „Lipovik“ i „Košuta“, kao i za rekonstrukciju trafostanice „Bajova“ i revitalizaciju niskonaponskih mreža koje se napajaju sa trafostanica „Meterizi“ i „Karuč“.

Finansijski najambiciozniji projekat CEDIS-a jeste ugradnja elektronskih brojila, čija vrijednost zaključno sa trećom fazom prelazi iznos od 100 miliona eura. Plan za naredni period podrazumijeva finalizaciju AMM projekta, za čiju IV fazu je opredijeljeno dodatnih oko 7,6 miliona eura. Na području cetinjske opštine je ugrađeno 8.489  novih, elektronskih brojila, čime je u sistem daljinskog očitavanja uključeno 78 odsto konzuma.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018