EU da razmotri mogućnost posebne finansijske podrške za lokalne samouprave
08.05.2020

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje i član Upravnog odbora Zajednice opština Crne Gore Aleksandar Kašćelan i predsjednik Regionalnog vijeća Veneta iz Italije Roberto Ciambetti održali su, u svojstvu kopredsjedavajućih Zajedničkog savjetodavnog odbora Komiteta regiona EU i Crne Gore (ZSO Crna Gora),  video sastanak u petak, 8. maja 2020.

Kopredsjedavajući su razmijenili informacije o pandemiji koronavirusa i njenom uticaju na lokalne vlasti. Veneto je bio jedan od prvih i najteže pogođenih regiona koronavirusom u Evropi. U Crnoj Gori, sa druge strane, broj inficiranih novim virusom bio je relativno mali, dok na Cetinju nije bilo oboljelih.

Međutim, i Veneto i Cetinje, kao i obje zemlje, pretrpjeli su ekonomske gubitke uslijed zaustavljanja gotovo svih privrednih aktivnosti zbog pandemije novog virusa. Nacionalne, regionalne i lokalne vlasti trude se da pomognu privredi i građanima, a Kašćelan i Ciambetti saglasili su se da je potrebna veća pomoć Evropske unije, naročito za lokalne i regionalne vlasti.

Gradonačelnik Kašćelan je naveo je da će posljedice pandemije koronavirusa najviše osjetiti lokalne uprave i preduzeća, te da bi trebalo razmisliti o zajedničkom programu podrške za lokalne samouprave.

„Mislim da bismo u toku jesenjeg zasjedanja ZSO trebali da razgovaramo o tome da se na nivou EU razmotri mogućnost otvaranja posebne finansijske podrške za lokalne samouprave zemalja zapadnog Balkana“, rekao je on.

Kopredsjedavajući Ciambetti je iskazao spremnost da sarađuje sa Crnom Gorom „posebno sada u drugoj fazi pandemijske krize, kada je potrebno da pronađemo ispravna rješenja za ublažavanje ekonomskog uticaja krize na naše teritorije“.

„Naša saradnja biće usmjerena, prije svega, na to kako da obnovimo naš turistički sektor nakon krize“, objasnio je on.

Sagovornici su odlučili da nastave komunikaciju prije narednog sastanka ZSO Crna Gora, i dogovore konkretne zajedničke akcije. Ciambetti je pozvao svog crnogorskog kolegu da ga posjeti u Veneciji kada okolnosti to dozvole, a gradonačelnik Kašćelan je rado prihvatio poziv.

Ovo je bio prvi sastanak kopredsjedavajućih ZSO u novom mandatu. Obično se jedan sastanak ZSO Crna Gora održava u prvoj polovini godine u Briselu, i organizuje ga Komitet regiona EU zajedno sa Danom proširenja - glavnim godišnjim događajem proširenja EU u Briselu.

Drugi godišnji sastanak se organizuje u Crnoj Gori na jesen. Zbog pandemije Covid-19 u u Briselu su otkazani sastanci za prvu polovinu 2020, uključujući  i sastanak ZSO Crna Gora i Dan proširenja. Zbog toga je susret Ciambettija i Kašćelana još važniji. Diskusija je takođe bila  usmjerena i na nacrt petogodišnjeg programa rada Zajedničkog savjetodavnog odbora i buduću saradnju uopšte.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018