Donesen set mjera podrške vrijedan pola miliona eura
05.05.2020

Radna grupa za procjenu uticaja koronavirusa na privredu Prijestonice Cetinje donijela je danas set mjera ukupno vrijednih oko 500 hiljada eura koje bi trebalo da pomognu preduzeća i privrednike čije poslovanje je pogođeno uslijed pandemije novog virusa.

U radu radne grupe, osim predstavnika lokalne uprave i vladajuće DPS-SD kolicije,  učestvovala je i opozicija, ali su njeni predstavnici napustili to tijelo prije donošenja mjera, iako je uvaženo, u potpunosti ili djelimično, gotovo 80 odsto njihovih zahtjeva.

„Zahvaljujem službama Prijestonice i svim političkim partijama koje su dostavljanjem prijedloga mjera podržale radnu grupu. Od dostavljenih prijedloga koncipirali smo mjere koje su u ovom momentu moguće, održive i koje neće ugroziti funkcionisanje sistema, da redovno izmirujemo plate i druge obaveze prema zaposlenima i preduzećima čiji smo osnivač“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Kašćelan.

On je objasnio da je Prijestonica Cetinje ovakvim sastavom radne grupe željela da uvaži različita mišljenja i viđenja razvoja grada, te da na osnovu zajedničkog rada i usaglašenih rješenja donese mjere koje će biti na korist lokalne privrede, a time i svih građana Prijestonice.

„Vjerovao sam da nam je to svima interes i da smo spremni da političke razlike ostavimo po strani u ovakvim situacijama“, kazao je Kašćelan.

Lokalnoj upravi, a ni vladajućoj koaliciji, nije bio prihvatljiv prijedlog dijela opozicije da se inicira izmjena Zakona o Prijestonici i novcem opredijeljenim za kapitalne i infrastrukturne projekte finarsiraju socijalna davanja.

„Do kraja maja nas očekuje rebalans državnog, a sasvim izvijesno i lokalnog budžeta. Manji budžet znači i manje novca za Cetinje i za projekte planirane Zakonom o Prijestonici. Ne možemo se sada upuštati u donošenje bilo kakvih odluka i mjera, a da ne znamo sa koliko novca raspolažemo. Predložili smo kolegama iz opozicije da o Zakonu o Prijestonici razgovaramo u septembru, kada će sve biti jasnije, ali njima to nije bilo prihvatljivo“, kazao je Kašćelan. 

Usvojeni prijedlog mjera, koji će biti upućem Ministarstvu finansija na odobrenje, podrazumijeva odgođeno plaćanje prireza porezu na dohodak fizičkih lica 90 dana po zahtjevu obveznika koji je pogođen mjerama predloženim od Nacionalnog koordinacionog tijela zbog kojih je bio zatvoren od 19. marta 2020. godine.

Mjera je i odgođeno plaćanje poreza na nepokretnost za sva pravna i fizička lica po zahtjevu obveznika za prvu ratu do 30. septembra 2020. godine, a drugu do 30. novembra 2020. godine, kao i odgađanje plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uz zahtjev za sva pravna i fizička lica do 31. avgusta 2020. godine.

Predviđeno je oslobađanje od plaćanje zakupa po obrazloženom zahtjevu za sva pravna i fizička lica, s tim što se mjera odnosi isključivo na period kada nijesu mogla da obavljaju djelatnost.

Predloženo je odgođanje plaćanja zakupa po zahtjevu za sva pravna i fizička lica do 30. juna 2020. godine, koja su u prostorima zakupa  ispunjavali radne obaveze, kao i plaćanja lokalne komunalne takse po osnovu zauzimanja javne površine (taksi stajališta, ugostiteljske terase, rashladne i izložbene vitrine, štandovi i drugi pokretni objekati) po zahtjevu obveznika u periodu od 1. aprila do 31. avgusta 2020. godine.

Sva pravna i fizička lica koja nijesu obavljala djelatnost odlukom NKT počev od 19. marta 2020. godine do 30. juna 2020. godine biće oslobađena plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta.

Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Nacionalnoj turističkoj organizaciji biće upućena preporuka da oslobode plaćanja članskog doprinosa Turističkoj organizaciji obveznici koji su bili zatvoreni i nijesu mogli obavljati djelatnost.

Predložena je i mjera oslobađanja poreza na nepokretnosti svih registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kao i onih koji započnu poljoprivrednu proizvodnju, do kraja 2020. godine.

Privrednim društvima „Vodovod i  kanalizacija“ i „Komunalno“ preporučeno je da oslobode plaćanja svojih usluga za period od 1. aprila do 31. maja 2020. godine restorane, barove, kafiće, butike i druge objekte koji zbog koronavirusa i privremenih mjera NKT-a ne obavljaju djelatnost, da sa građanstvom sačine sporazume o odloženom plaćanju duga na period od 90 dana, ne pokreću postupke prinudne naplate, odnosno da traže odloganje već pokrenutih postupaka prinudne naplate za izvršenu uslugu obračuna utroška vode komunalija, kao i da ne vrše obračun zakonskih kamata za pravna lica i za građanstvo na period od 90  dana.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018