Prijestonica započela projekat revitalizacije gradskih parkova
01.05.2020

Prijestonica Cetinje postavila je ogradu na sjeveroistočnom dijelu Njegoševog parka u okviru projekta revitalizacije i uređenja gradskih parkovskih površina koje su zaštićene i vode se kao spomenici prirode.

Ograda je napravljena od kovanog gvožđa, visine je 180 centimetara i dužine 55 metara. Koštala je 18.000 eura, a cijenom su obuhvaćeni građevinski radovi, izrada armiranih betonskih stubova, kao i izrada i montaža ograde od kovanog gvožđa. Novac je obezbijeđen iz budžeta Prijestonice Cetinje i iz Programa razvoja za 2020. godinu.   

U nastavku investicije, planirana je izgradnja ograde od kapije Njegoševog parka do Plavog dvorca, odnosno granicom urbanističke parcele na kojoj se nalazi zgrada Engleskog poslanstva - sadašnja Muzička akademija.

Projekat predviđa izradu betonsko-metalne ograda, a prema modelu postojeće koja se nalazi sa prednje i bočne strane tog objekta. Prijestonica Cetinje i  Univerzitet Crne Gore, uz donaciju kompanije Bombeton, obnovili su prošle godine, cijelom dužinom parcele, ogradu s desne strane  Engleskog poslanstva. 

Prijestonica u saradnji sa Ministarstvom kulture radi i na konzervtorskom projektu tri parkovske kapije, vrijednom 18.000 eura. Projekat pripremaju stručnjaci Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Krajem prošle godine sa Agencijom za zaštitu prirode i životne sredine zaključen je ugovor o izradi studije zaštite parkova, odnosno zaštite njihove „autohtone i alohtone dendroflore“. Za izradu Studije potrebno je godinu dana, jer obuhvata posmatranje biljaka u toku sva četiri godišnja doba.

Nakon završetka Studije, biće moguće cjelovitije hortikulturno i arhitektonsko uređenje parkova, njihovo adekvatno održavanje, kao i osmišljavanje sadržaja koji neće narušavati status zaštite koji uživaju.  

Podjetimo, izrada projekata rekonstrukcije Njegoševog parka i Parka 13. jul pokrenuta je 2013. godine, uz finansijsku podršku UNDP. Tadašnjim DUP - UP „Istorijsko jezgro“ parkovske površine bile su šturo obrađene i nije bilo dovoljno elemenata - uslova da se projekti završe. 

Oba parka nalaze se u zahvatu „Istorijskog jezgra“, koje je kao cjelina zaštićeno kulturno  dobro.

Njegošev park i Park 13. jul zaštićeni su 1968. godine Rješenjem o zaštiti objekata prirode kao hortikulturni objekti. U skladu sa važećom kategorizacijom prirodnih dobara, danas se vode kao spomenici prirode.

U periodu između 1891-1894. godine, na Cetinju su uređena dva gradska parka, koji predstavljaju najznačajnije objekte pejzažne arhitekture. Njegošev park nekada bio Dvorski park i bio je urađen u francuskom maniru, dok se Park 13. jul nekada nazivao Gradski park, i bio je uređen u engleskom maniru. Imali su površinu od sedam hektara, a razdvojila ih je Njegoševa ulica.

Pored visoke estetske vrijednosti, oba parka u savremenom Cetinju imaju izraženu kulturnu funkciju i zajedno sa Vladičinom baštom, Ljetnjom pozornicom, starim stadionom i padinama Orlovog krša, predstavljaju značajan kulturni predio i integralni dio „Istorijskog jezgra“.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

E-GRAD
BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018