Strani jezici karta za dalje obrazovanje i zapošljavanje
09.03.2020

Izučavanje stranih jezika, a posebno engleskog, u dječjem i tinejdžerskom uzrastu izuzetno je značajno za nastavak obrazovanja i izbor budućih profesija, jer se mladim ljudima otvaraju nove perspektive i pružaju veće šanse na globalizovanom tržištu obrazovanja i rada, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na otvaranju English Access Microscholarship Programa, koji će naredne dvije godine pohađati 20 cetinjskih osnovaca i srednjoškolaca.

„Prijestonica Cetinje prepoznata je kao lokalna uprava koja posvećuje posebne pažnju djeci, trudeći se da u skladu sa svojim mogućnostima, pomogne rad obrazovnih ustanova na svim nivoima, bilo putem donacija, nabavkom opreme i učila, ustupanjem prostora i vozila, ili kroz druge vidove podrške za nastavne i vannastavne aktivnosti“, naveo je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, takvo opredjeljenje lokalne uprave motivisano je potrebom da sva djeca rastu u zdravom i bezbjednom okruženju, te da im se obezbijede u mjeri mogućeg jednake šanse za učenje i napredovanje.  

„Iz tog razloga mi je posebno zadovoljstvo što su se Ministarstvo inostranih poslova i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, zajedno sa Udruženjem nastavnika engleskog jezika Crne Gore, odlučili da dodijele određeni broj stipendija talentovanim učenicima sa Cetinja za dvogodišnji program besplatnih časova engleskog jezika“, kazao je gradonačelnik Kašćelan.

On je ubijeđen da će djeca sa Cetinja, osim boljeg služenja engleskim jezikom, ovladati i nekim novim vještinama kroz dodatne aktivnosti, druženje i razmjenu znanja sa djecom iz drugih opština.

„Dobro obrazovanje u kombinaciji sa vještininama i praktičnim znanjima najbolja je karta za život, odnosno za ono što mlade čeka u svijetu odraslih. Zato je obaveza lokalne zajednice da u saradnji sa partnerima podrži projekte koji osnažuju mlade, podstiču njihovo uključivanje u donošenje odluka i adekvatno ih pripremaju za nastavak obrazovanja ili tržište rada“, zaključio je Kašćelan.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke objasnila je da je 20 cetinjskih učenika koji će učestvovati u Access program izabrano zbog njihove izuzetnosti i talenta.

„Čestitam. Nadam se da ćete u naredne dvije godine dodatno razviti svoje liderske potencijale kroz ovaj program, kao i vještine kritičkog promišljanja. Vi ste budući lideri vašeg grada i države, ponosna sam što to mogu da vidim”, navela je ona.

Ambasadorka Rajnke kazala je da Access program ima za cilj da korisnicima „otvori vrata novih prilika“, te da joj je zadovoljstvo što vidi da cetinjski polaznici imaju podršku lokalne zajednice. 

Na ceremoniji koja je organizovana u Centru za lokalni ekonomski razvoj i EU fondove Prijestonice Cetinje govorili su i generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete Maraš Dukaj i predsjednica Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore i koordinatorka Access programa Dragana Radoman.   

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018