Marija Vuković najbolji sportista Prijestonice Cetinje za 2019. godinu
30.01.2020

 

Najbolji sportista Prijestonice Cetinje za 2019. godinu je atletičarka Marija Vuković, učesnica svjetskog prvenstva u Dohi na kome je osvojila 18. mjesto i Evropskog dvoranskog šampionata na kojem je bila  13. Priznanje za najboljeg trenera pripalo je Vasu Ćeraniću treneru kadetskog tima RK „Lovćen”, šampiona Crne Gore. Za najbolju sportsku organizaciju proglašen je džudo klub „Crnogorac“, a upravo predsjednik UO „Crnogorca” Vojislav Knežević, najbolji je sportski radnik. Rukometaš Luka Vukićević najbolji je mladi sportista grada.

Odluku o najboljima donijela je petočlana komisija koju je imenovala Prijestonica Cetinje na osnovu Pravilnika o kriterijumima za dodjelu godišnjeg priznanja iz oblasti sporta.

Nagrade najboljim sportistima, sportskim kolektivima i radnicima uručio je na svečanosti u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom” gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, koji je kazao da su cetinjski sportisti i u 2019. godini postigli zapažene rezultate na lokalnom, nacionalnom i svjetskom nivou, i nastavili da doprinose sportskoj kulturi i imidžu grada koji je decenijama rasadnik talenata.

„Rukometaši Lovćena apsolutni su šampioni države, a cetinjska škola rukometa još jednom je potvrdila kvalitet po kojem je prepoznaju i van granica Crne Gore. Ponosni smo na nacionalnu rekorderku Mariju Vuković i atletičare Atletskog kluba „Lovćen”, koji su na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojili gotovo 150 medalja. Naš Filip Radović, crnogorski paraolimpijac, treći je na svijetu. Šahovski klub „Crnogorac” prvi put u istoriji kluba postao je državni šampion. Pet cetinjskih kik boksera uspješni su reprezentativci nacionalnog tima, a džudisti kluba „Crnogorac” prošle godine donijeli su gradu 120 zlatnih medalja“, naveo je gradonačelnik Kašćelan.

On je dodao da su košarkaši „Lovćena” već godinama u vrhu Erste crnogorske lige i učesnici regionalne ABA2 lige, a ženski košarkaški klub je petu sezonu za redom vicešampion Crne Gore u seniorskoj kategoriji, i treću sezonu zaredom osvajač juniorskog i kadetskog nacionalnog prvenstva. „Naši sportisti i sportsko Cetinje prepoznaju se po izvanrednim rezultatima, viteškom sportskom duhu i umijeću, ali i posvećenosti trenera, stručnih štabova i uprava”,  kazao je gradonačelnik.

On je posebno istakao dobre rezultate koje su u protekloj godini postigle najmlađe selekcije profesionalnih i amaterskih klubova u gotovo svim sportovima. „Oni su budućnost cetinjskog sporta i najveća dragocjenost porodica i grada koja stasava uz proslavljena igračka i trenerska imena cetinjske sportske škole”.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da je Prijestonica Cetinje usvojila Strategiju razvoja sporta u Prijestonici Cetinje za period 2019-2021. godina, kao i Pravilnik o bližim uslovima, načinu, postupku i kriterijumima o sufinansiranju sporta.

Prema njegovim riječima, Prijestonica Cetinje je i u 2019. godini bila uz svoje sportske klubove, vodeći računa da podrži akivnosti kojima se promoviše sport među mladima i takmičenja mladih, ali i da bude oslonac i vjetar u leđa i onda kada rezultati nijesu bili najbolji.

„Ostajemo privrženi našim sportistima i klubovima, koji jesu najbolji ambasadori i promoteri našeg grada i države. To potvrđuje i činjenica da je Prijestonica Cetinje Budžetom za 2020. predvidjela za 20 odsto veća izdvajanja za sport nego godinu ranije”, rekao je gradonačelnik Kašćelan.

U kategoriji najperspektivniji mladi sportista do 16 godina priznanja su dobili Mare Jablan iz Atletskog kluba „Crnogorac“, Peko Đurović iz Šah kluba „Crnogorac”, Lazar Sredanović iz Rukometnog kluba „Lovćen“, Andrea Turčinović iz Džudo kluba „Crnogorac“ i Ilija Perović iz Kik boks kluba „Lovćen“.

Na prijedlog Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje dodijeljene su i posebne nagrade. Marko Radonjić izabran je za najboljeg profesionalnog sportistu u inostranstvu, Pero Milošević dobio je nagradu za najboljeg profesionalnog trenera u inostranstvu, a najbolji sportista Prijestonice - paraolimpijac je i ove godine Filip Radović.

Za doprinos razvoju amaterskog sporta za 2019. godinu priznanja su zavrijedili Aleksandar Rakočević, Saša Mašanović, Miloš Ćećanović, Nikola Prlja, Ilija Vujović i Planinarski klub “Soko”.

 

 

 

 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018