Poklonili arboretum cetinjskoj Gimnaziji
02.10.2019

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i direktor dnevnog lista „Pobjeda“ Draško Đuranović otvorili su u dvorištu cetinjske Gimnazije arboretum u čast 75 godina postojanja tog medija.    

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da su Prijestonica Cetinje i Pobjeda višestruko vezani.

„Pobjeda je deset godina štampana na Cetinju - od 19. novembra 1944. do 6. juna 1954. godine kao list Narodnooslobodilačkog fronta Crne Gore i Boke.  Podsjetiću da je Cetinje grad heroj, koji je dao nemjerljiv doprinos antifašističkoj borbi, očuvanju i snaženju nacionalnog identiteta, i u konačnom rezultatu na referendumu za obnovu nezavisnosti“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Pobjeda je bila i ostala baštinik antifašizma, vjerodostojan hroničar ljudi i događaja, „prozor u svijet“ i kolijevka štampanog novinarstva. 

„Cetinje i Pobjedu povezuje i još jedan važan odnos, a to je društveno-odgovorno ponašanje i briga o mladima. Sadnja botaničke bašte sa 75 sadnica u dvorištu cetinjske Gimnazije, najstarije srednjoškolske ustanove u državi, potvrda je zajedničke težnje da se mladim generacijama omogući sticanje znanja i vještina, ali i da se prirodno okruženje sačuva za buduće generacije“, naveo je gradonačelnik Kašćelan.

Direktor Pobjede Draško Đuranović podsjetio je da je taj list štampan na Cetinju, te da su zbog toga, a u sklopu obilježavanja svog velikog jubileja, odlučili da zajedno sa Prijestonicom i poslovnim partnerima, otvore arboretum ispred najstarije obrazovne ustanove u Crnoj Gori.

„Ova ustanova, koja je osnovana 1880. godine, je na neki način stub, osnova obrazovnog sistema Crne Gore. Želja nam je bila da Pobjeda, koja je iznikla iz revolucije i Drugog svjetskog rata, upravo na Cetinju otvori ovaj arboretum“, objasnio je  Đuranović.

On je kazao da ne treba zaboraviti da je od 1307 narodnih heroja bivše Jugoslavije, njih 49 sa Cetinja. Više od 30 njih učilo je u Cetinjskoj gimnaziji, a 20 ih je i maturiralo.

„Mislim da na ovaj način i Prijestonica Cetinje i Pobjeda, kao najstariji dnevni list u Crnoj Gori, počinju sa revalorizacijom nečega što su osnove i naše kulturne baštine i istorijskog nasljeđa. Smatram da ovim tek krećemo u akciju, prije svega da ono što je najvažnije u Crnoj Gori, a to je ekologija, da bude podržana i tako da zaštitimo ono najljepše, a to je priroda“, naveo je Đuranović.

V.d. direktorice Gimnazije Danijela Bokan navela je da je u botaničkoj bašti posađeno 75 sadnica, te da će članovi Prirodnjačkog kluba škole znati produktivno da provedu vrijeme u dvorištu škole, a ne samo u učionicama.

Ona je napomenula da ovo nije prvi put da cetinjska Gimnazija ima botaničku baštu, kao i da se novim arboretumom nastavlja nekadašnja tradicija.

„Stručna lica koja su radila na uređenju dvorišta imala su pred sobom uvid u nekadašnju botaničku baštu, zajedno sa vrstama biljaka koje su se nekada uzgajale“, rekla je Bokan. 

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018