Bogatstvo jezika najupečatljivija slika jednog naroda
10.09.2019

Bogatstvo jezika, njegove osobenosti i norme, leksika, lokalizmi, dijalekti, akcenti, pisano i usmeno književno nasljeđe - najupečatljivija su slika jednog naroda, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan na otvaranju drugog Međunarodnog naučnog simpozijuma Cetinjski filološki dani.

Prema njegovim riječima, izučavanje jezika zato je od izuzetne važnosti, a saradnja obrazovnih ustanova sa naučnom zajednicom u zemlji i inostranstvu obaveza i potreba.

„Cetinje je, kao što vam je poznato dragi prijatelji, svo sazdano od riječi i velikih djela. A od riječi, kako nas uče veliki filozofi i mislioci, sve počinje. Mi Cetinjani dar riječi nikada ne uzimamo zdravo za gotovo, i ponosimo se svojim lučonošama i prosvetiteljima, koji su stvarajući na ovom prostoru zadužili djelima i svoje ispisnike i svoje nasljednike“, naveo je gradonačelnik Kašćelan.

On je dodao da je riječ je na ovim prostorima bila snažnija od regula. „Dajem ti riječ u Crnogoraca imala je vrijednost zakletve, koja je obavezivala i na dobro i na loš ishod. Riječi su prethodnice djela, njima se hranimo i hrabrimo, sa njima živimo, one pokreću i glorifikuju, i u konačnici, postaju ishodište. Taj moralni i etički kod u jeziku bio je okosnica našeg slobodarskog identiteta, koji se uprkos različitim uticajima sačuvao do danas“, rekao je Kašćelan.

On je ocijenio da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost organizacijom Cetinjskih filoloških dana opravdao i misiju i viziju svog postojanja, jer je na jednom mjestu okupio filologe iz regiona i svijeta, koji će u danima pred nama razmatrati teme od značaja za nauku o jeziku.

Na simpozijumu, koji Fakultet organizuje u saradnji sa Crnogorskim filološkim društvom, prijavljena su 74 referata sa 24 evropska i svjetska univerziteta. Akademicima Emilu Tokažu, Sretenu Peroviću i Vukiću Puleviću uručene su Povelje Fakulteta za poseban doprinos montenegristici.

Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani realizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke i uz pomoć Prijestonice Cetinje.

foto: www.gov.me

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018