Za puteve u Prijestonici Cetinje skoro 4,5 miliona eura
11.08.2019

Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore u izgradnju i rekonstrukciju gradskih i seoskih puteva ulažu gotovo 4,5 miliona eura. Riječ je o Vladinim i projektima iz Programa razvoja Prijestonice za 2019. godinu, čija će realizacija značajno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu na Cetinju, ali i „otvoriti“ neke nove gradske cjeline, poput prostora za akademije umjetnosti i stambenog kompleksa za zaposlene u prosvjeti, kulturi, policiji i zdravstvu.

Izgradnja saobraćajnice kroz univerzitetski kompleks u završnoj je fazi, a vrijednost ugovorenih radova je gotovo 190 hiljade eura. Osim izgradnje saobraćajnice, uređuje se i teren kompleksa. Za ovu namjenu Vlada Crne Gore izdvojila je 1,2 miliona eura pa se očekuje da će studenti Fakulteta likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore zimski semestar započeti u novom prostoru. Tako će prostor nekadašnjeg donjeg Oboda nakon više od deceniju ponovo oživjeti, a grad dobiti novu i moderno uređenu cjelinu.  

Radi se i na ulicima 5, 6 i 8, a u najskorije vrijeme počeće rekonstrukcija dijela Bajove ulica, u dužini od 960 metara, za šta će biti potrošeno oko 86 hiljada eura. Time će u potpunosti biti realizovan tender koji se odnosio na sanaciju gradskih, lokalnih i seoskih puteva vrijedan više od pola miliona eura.

Očekuje se skori početak radova na ulici Vojvode Boža i raskrsnici prema ulici Sava Burića, čija je ugovorena vrijednost skoro 200 hiljada eura. Izabran je izvođač radova i riješen decenijski problem imovinsko-pravnih odnosa, koji je onemogućavao gradnju moderne saobraćajnice i raskrsnice. U toku je tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju ulice Aleksandra Puškina i izgradnju priključka sa parking prostorima za naselje Gipos vrijedan 600 hiljada eura, a izabran je i projektant za Jabučku ulicu.

U julu je započeo projekat rekonstrukcije Mojkovačke i Bajičke ulice, koji osim gradnje novog kolovoza sa trotoarima, obuhvata i zamjenu vodovodnih cijevi i javne rasvjete. Rekonstrukcija obuhvata saobraćajnicu od marketa Voli do Bajičke crkve u dužini od 3,5 kilometara. Ukupna vrijednost radova je 3,2 miliona eura, a finansira ih Vlada Crne Gore.

Prijestonica Cetinje ove godine realizovala je više od 500 hiljada eura za sanaciju lokalnih i seoskih puteva, što sa 2018. godinom predstavlja investiciju od 1,2 miliona ili oko 23 kilometara novih puteva.

U toku je priprema tendera za projektovanje saobraćajnice od Ulića do Rijeke Crnojevića, dužine devet kilometara, koji će se finansirati iz Kapitalnog budžeta Prijestonice Cetinje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018