Crna Gora se s pijetetom se sjeća svojih rodoljuba
14.07.2019

Izgrađena na demokratskim principima, po uzoru na moderna građanska društva, Crna Gora baštini ideje antifašizma i slobodarstva kao vrhunske vrijednosti i s pijetetom se sjeća rodoljuba koji su u narodno-oslobodilačkom ratu položili živote za slobodu, kazao je gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan u Građanima gdje je mjesna zajednica Ljubotinjsko-građanska organizovala proslavu Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore.

 „Ovaj kraj, kao i svi drugi u cetinjskoj opštini, dao je nemjerljiv doprinos antifašističkoj borbi i oslobađanju Crne Gore. Cetinje je zato grad heroj. Na tim slobodarskim svjetlonazorima, moralnim i etičkim principima i danas živimo u gradu pod Lovćenom, ponosni na slavnu prošlost i pretke, ali sa sviješću da svako od nas treba da da lični doprinos očuvanju bogate tradicije poštovanja slobode“, kazao je gradonačelnik.   

Prema njegovim riječima, na ovim prostorima nema skuplje riječi od slobode. „Možda zbog toga što smo je plaćali najskupljom valutom koju smo imali – životima“.

„Ne čudi zato što se prva ustanička puška u Drugom svjetskom ratu čula baš kod nas i što se jedan brojem mali, ali duhom veliki narod, pobunio protiv ugnjetača i sile mraka koja je krenula da porobi Evropu. Možda nam je u tom trenutku uzavrelo sve, jer se od 1916. preko tegobne 1918. i zlobne 1921. i svih godina poslije toga, umorio od užasa, potlačenosti i tuge“, naveo je gradonačelnik Kašćelan.

Iskra slobode, kako je kazao, koja je tada planula u Crnoj Gori proširila se brzo na cijelo okruženje.

Gradonačelnik Kašćelan je u Građanima sa predstavnicima mjesne zajednice Ljubotinjsko-građanske i UBNOR-a i anitifašista Cetinja položio vijenac na spomen česmu.

Prethodno su na Cetinju predstavnici gradske uprave i UBNOR-a i antifašista položili vijence na spomen kosturnici i spomen ploči.  Gradonačelnik Kašćelan, je sa predstavnicima UBNOR-a i antifašista i Evropskog pokreta za vladavinu prava položio vijenac i na spomen ploču na Čevu.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018