Prijestonicu posjetili mladi recitatori na crnogorskom jeziku iz Vojvodine
02.07.2019

Crnogorsko kulturno prosvjetno društvo „Princeza Ksenija“ iz Lovćenca uručilo je danas zahvalnicu gradonačelniku Prijestonice Cetinje Aleksandru Kašćelanu za doprinos očuvanju jezičkog identiteta crnogorske zajednice u Vojvodini. Gradonačelniku je zahvalnica uručena u toku susreta sa najboljim mladim recitatorima na crnogorskom jeziku iz Vojvodine i njihovim mentorima, koji je organizovan na Cetinju.

Riječ je o osnovcima i srednjoškolcima iz 15 vojvođanskih škola koji su kao pobjednici treće „Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku” dobili nagradno putovanje u Prijestonicu Cetinje.

„Očuvanje nacionalnog identiteta, tradicije kulture i jezika posebno je važno u globalizovanom svijetu, gdje se kulturološke granice brišu i kreiraju neki novi identiteti. Vaše istrajavanje na očuvanju osobenosti crnogorskog jezika i kulture je za ponos i pohvalu.  Radujemo se svakom vašem dolasku na Cetinje, jer ovo jeste vaša Prijestonica, a Crna Gora vaša domovina“, kazao je gradonačelnik Kašćelan. 

Publicista, istraživač i organizator crnogorske dijaspore Nenad Stevović zahvalio se gradonačelniku Kašćelanu i Prijestonici Cetinje na tradicionalnom gostoprimstvu. On je objasnio i da su, osim najboljih recitatora, u delegaciji iz Vojvodine i pobjednici literarnog konkursa „Crna Gora vječni plamen slobode“.

Djeca iz Vojvodine u toku trodnevnog boravka na Cetinju, osim susreta sa gradonačelnikom Kašćelanom,  posjetili su i gradske muzeje, mauzolej na Lovćenu i Ivanova korita, Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a planirana je i posjeta Ministarstvu kulture.  

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018