Obilježena 83. godišnjica Belvederskih događaja
26.06.2019

Prijestonica Cetinje i Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Cetinja obilježili su danas, polaganjem vijenaca na spomen-ploču na Belvederu, 83. godišnjicu Belvederskih događaja.

U znak sjećanja na učesnike Belvederskog događaja iz 1936. godine, vijence na spomen obilježje položili su predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Maja Ćetković, sekretar za kulturu sport i mlade Stanko Marković i predsjednik UBNOR-a i antifašista Cetinja Stevan Radunović.

Obaćajući se učesnicima skupa, Radunović je kazao da je Belvederski događaj bio po masovnosti jedan od većih, a po žrtvama sigurno najveći protest protiv nenarodnog režima koji je vladao u kraljevini Jugoslaviji.

„U Crnoj Gori je za to bilo više razloga. Uz nezadovoljstvo socijalnim statusom i tretmanom, u Crnoj Gori je i dalje bilo jako prisutno nezadovoljstvo nacionalnim tretmanom i nepravdom koja je učinjena Crnoj Gori 1918. godine“, naveo je on.

Prema njegovim riječima, izuzetno masovan protest ugušen je u krvi.

„Ali, van sumnje jeste da je režim napravio pogrešnu procjenu da će takvim, rigoroznim, mjerama suzbiti želju za oslobođenjem. Naprotiv, moglo bi se tvrditi da su postigli suprotan efekat. Bio je to dodatni stimulans da to nezadovoljstvo raste i da se lakše i bolje uspije organizovati Trinaestojulski ustanak“, ocijenio je Radunović.

On je podsjetio i da su protest organizovali Komunistička partija i Federalistički pokret, sa željom da se Crna Gora oslobodi okupacije.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018