Kašćelan-Bogdanović: Zajednički prioritet gradnja Centra za kulturu u Prijestonici
21.06.2019

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović boravio je danas u posjeti Prijestonici Cetinje, gdje je sa gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom i njegovim timom razgovarao o protekloj i budućoj saradnji u oblasti kulture. Na sastanku je konstatovano zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva kulture i Prijestonice Cetinje, uz ocjenu da ona treba biti dodatno unaprijeđena kroz zajedničke aktivnosti i inicijative. 

Sagovornici su razgovarali o ovogodišnjim aktivnostima iz oblasti kulture, ali i o dugoročnim projektima Prijestonice Cetinje. U tom kontekstu, posebno su istakli zajednički interes da što prije započne realizacija projekta izgradnje Centra za kulturu Prijestonice Cetinje, ali i drugih koji bi mogli biti realizovani uz podršku Ministarstva kulture.

Gradonačelnik Kaščelan kazao je da je sastanak sa ministrom Bogdanovićem bio veoma sadržajan i fokusiran na najznačajnije projekte iz oblasti kulture koji su u toku ili bi trebalo da započnu, a odnose se, između ostalog,  na budući Centar za kulturu, koji je predviđen Programom razvoja Prijestonice, i na Park pjesnika.

 „Imamo opredijeljena sredstva za projektovanje Centra za kulturu, tako da očekujemo da ćemo do kraja godine raspisati tender“, rekao je gradonačelnik. On je dodao da je lokalna uprava dobila punu podršku Ministarstva za realizaciju projekta kupovine zemljišta na kojem se nekada nalazio hotel Lokanda i za rekonstrukciju Studentskog trga.

On je pojasnio da će već na prvom narednom zasjedanju lokalnog parlamenta odbornici biti u prilici da se izjasne o projektu Lokanda, navodeći i da bi relativno brzo trebalo da započne sanacija fasada na Rijeci Crnojevića u okviru projekta „Beautiful Cetinje“, koji Prijestonica i Ministarstvo realizuju u saradnji sa UNDP. 

„Samo tokom prošle i ove godine, Ministarstvo kulture je u projekte na Cetinju uložilo gotovo 400 hiljada eura, što jasno govori o tome u kojoj smo mjeri posvećeni ovom gradu kao kulturnom centru i prijestonici države. Svakako, ne želimo da stanemo na tome – apsolutno smo otvoreni, ne samo za dalja ulaganja, već i za konkretan doprinos lokalnoj kulturnoj sceni, kroz rad brojnih nacionalnih institucija kulture koje su smještene na Cetinju“ – istakao je ministar Bogdanović nakon posjete.

Izrazio je i posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je Ministarstvo kulture u okviru programa „Kreativna Crna Gora“, već u toku prvog poziva, podržalo ideje više umjetnika sa Cetinja. On je uputio poziv stvaraocima iz tog grada da učestvuju na drugom konkursu, koji će biti raspisan tokom predstojećih mjeseci.

Tokom razgovora, konstatovano je i kako poseban aspekt zajedničkog rada treba da predstavljaju projekti na planu kulturne baštine, tim prije jer su međunarodni fondovi u sve većoj mjeri otvoreni za ideje iz te sfere.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018