Pet zvjezdica za Gradsku kafanu na Cetinju
10.06.2019

Kultno sastajalište Cetinjana i njihovih gostiju „Gradska kafana“ otvorena je danas nakon opsežne rekonstrukcije kao butik hotel „Gradska“ sa pet zvjezdica, koji zapošljava 35 radnika. Grupacija Glosarij, u čijem sastavu „Gradska“ posluje, umjesto svečanog otvaranja, uručila je donaciju vrijednu 20 hiljada eura Prijestonici Cetinje.   

„Objekat je ranga pet zvjezdica, u čijem sastavu se nalazi devet apartmana, luksuzni restoran, kafana i bašta. Nadamo se da će, pored toga što se radi o značajnoj investiciji i što podrazumijeva otvaranje 35 novih radnih mjesta, ovaj objekat doprinijeti turističkoj ponudi Cetinja. Želim da vas obavijestim da je grupacija Glosarij umjesto svečanog otvaranja odlučila da uruči donaciju Prijestonici Cetinje u iznosu od 20 hiljada eura“, kazao je konferenciji za novinare predstavnik grupacije Glosarij Goran Martinović.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan zahvalio se na donaciji, navodeći da su ovakve prilike jedinstvene, jer je posao dobilo više od 30 ljudi, a grad reprezentativan ugostiteljsko-turistički objekat, koji mu je nedostajao. 

„I to nije sve. Kada me je gospodin Martinović upoznao sa planovima za otvaranje Gradske kafane i najavio donaciju, nijesam imao dilemu da opredijeljena sredstva treba da budu na korist lokalnoj zajednici.  Zadovoljstvo mi je da najavim da će polovina opredijeljene sume biti utrošena za hidroistražne radove kojima bi se unaprijedilo vodosnabdijevanje u gradu. Ostatak novca, u jednakim iznosima, Prijestonica će predati Udruženju paraplegičara Cetinja da bi zaposlili dvije osobe sa invaliditetom, i Javnoj predškolskoj ustanovi „Zagorka Ivanović“ za okončanje rekonstrukcije krova vrtića u Jabučkoj ulici“, kazao je gradonačelnik. 

On je dodao da Prijestonica ostaje dosljedna stavu da se samo sinergijskim pristupom lokalne uprave, privrednih subjekata i građana može graditi snažna i povezana zajednicu, u kojoj svako može razvijati sopstvene potencijale u skladu sa ličnim kapacitetima.

Rekonstrukcija Gradske kafane započela je u septembru 2018. godine. Priča o ovom zdanju započinje 1910. godine kada je, uz dozvolu vlasnika, vojvode Iva Radonjića, bugarska vlada za potrebe smještaja svoga poslanstva adaptirala kuću u Dvorskoj ulici, kraj dvora knjaza Nikole. Projekat adaptacije izradio je arhitekta Fernando Balako, koji je istovremeno bio angažovan na rekonstrukciji dvora knjaza Nikole I. Inače, zvanični diplomatski odnosi između Knjaževine Crne Gore i Kraljevine Bugarske uspostavljeni su 1896. godine i trajali do 1913. godine.

Od 1913. do posljednjih decenija 20. vijeka, zdanje Bugarskog poslanstva imalo je različite namjene. Krajem 70-tih adaptirano je u ugostiteljski objekat poznat kao Gradska kafana.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018