Počasna priznanja iz Češke za djecu sa Cetinja
12.03.2019

Počasna priznanja dobili su Staša Martinović i Stevan Premović iz JPU „Zagorka Ivanović“ i Katarina Kastratović i Luka Šubert iz SLŠ „Petar Lubarda“.

Gradonačelnik Kašćelan kazao je da je grad ponosan na mlade sugrađane čiji su talenti prepoznati i nagrađeni u konkurenciji vršnjaka iz čitavog svijeta.

„Zato ovaj susret i uručenje priznanja imaju posebnu važnost za naš grad i umjetničko obrazovanje. Čestitam dobitnicima, ali i njihovim nastavnicima i roditeljima, koji su doprinijeli uspjehu naše djece“, rekao je on.

Ambasador Republike Češke Karel Urban naveo je da ambasada njegove zemlje u Crnoj Gori intenzivno radi na povezivanju crnogorskih osnovnih i srednjih škola sa onima u Češkoj, podsjećajući da Republika Češka i Crna Gora sarađuju u oblasti kulture, i da ta saradnja ima punu podršku.

„Imamo intenzivnu i odličnu saradnju i sa Prijestonicom Cetinje i gradonačelnikom Kašćelanom“, kazao je on.

Ambasador Urban se u toku uručenja priznanja zahvalio vaspitačima i profesorima koji su pripremali djecu za međunarodno takmičenje, dok je dobitnicima uručio slikarski materijal i štafelaje.

Međunarodna dječija izložba lijepih umjetnosti Lidice namijenjena je djeci uzrasta od četiri do 16 godina iz svih obrazovnih ustanova svijeta i pojedincima.

Takmičenje je prvi put organizovano 1967. godine kao znak sjećanja na djecu iz češkog sela Lidice koje su ubili njemački nacisti, kao i na svu djecu koja su poginula u ratu. Takmičenje je dobilo međunarodne dimenzije 1973. godine kada su, osim djece iz Republike Češke, učestvovala i djeca iz cijelog svijeta.

Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018