Digitalizacijom servisa do bolje turističke ponude
04.03.2019

 

„Ovaj projekat je veoma značajan za nas, jer nam je namjera da građanima Cetinja i turistima ponudimo uslugu koja je prijemčiva, lako dostupna, sadržajna. Želja nam je da uvežemo sve ključne aktere koji pružaju usluge, bilo da je riječ o institucijama kulture, gradskim preduzećima, mobilnim provajderima, ugostiteljskim objektima ili nacionalnim parkovima“, naveo je gradonačelnik Kašćelan.

On je objasnio i da je, osim unaprijeđene turističke ponude, jedan od važnih ciljeva koji se želi postići razvojem ovog koncepta i redovno punjenje gradskog budžeta i borba protiv sive ekonomije u turizmu.

„Iskustva zemalja regiona upućuju na to da je primjena koncepta pametni grad značajno poboljšala lokalne finansije i praćenje tokova novca. Zabilježeno je i povećanje turističkog prometa. Što je najvažnije, poboljšan je kvalitet života građana zbog lakšeg pristupa servisima“, naveo je Kašćelan.

Predstavnici francuskog Univerziteta Azurna obala predstavili su iskustva koja imaju u trogodišnjoj primjeni koncepta pametni grad u Nici, navodeći da su njihova iskustva pozitivna, posebno u oblasti saobraćaja.

Oni su predložili da se u razvoj koncepta pametni grad za Prijestonicu Cetinje uključi novoosnovani Balkanski institut za nauku i inovacije na Univerzitetu Crne Gore, studenti UCG, kao i studenti i profesori Univerziteta Azurne obale. 

U delegaciji Univerziteta Azurne obale, osim rektora Jean Marc Gambaudo, bili su i prorektor za strategiju i razvoj Stéphane Ngo Mai, prorektor za međunarodnu saradnju Jean Christophe Martin, direktor Mediteranskog Instituta prirodne sredine i održivog razvoja – IMREDD    Pierre Jean Barre, predsjednik fondacije Univerziteta Azurne obale Eric Dumetz, direktor Univerzitetskog tehnološkog instituta Jean Christophe Boisse i direktor Balkanskog instituta nauke i inovacija Univerziteta Azurne obale Srđan Redžepagić.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018