Na Cetinju obilježeno 100 godina od Božićnog ustanka: Na primjerima heroja uči se vjernost otadžbini
06.01.2019

„Duboko se klanjajući herojskoj žrtvi božićnih ustanika, kao i teškim patnjama crnogorskih familija u godinama terora koje su uslijedile, danas s pravom možemo reći da su te žrtve i te patnje dobile svoj zasluženi smiraj u obnovi crnogorskog imena i crnogorske države 21. maja 2016. godine”, istakao je premijer.

On je poručio da je danas potrebno da razumijemo zablude jednih u teškim i smutnim vremenima, baš kao i viziju i žrtvu drugih u odbrani ugroženih prava na crnogorsko ime i posebnost.

„Danas želim da vidim manje neosnovane brige za naše državno dostojanstvo, i mnogo manje uzbuđenja zbog onih koji se bore za svoj identitet, prisvajajući naš vjekovni”, zaključio je premijer Marković.

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković je kazao da Ministarstvo odbrane i Vlada Crne Gore, ne zaboravljaju božićne heroje, na čijim će primjerima mladost učiti kako se vjernost otadžbini izgovara.

„Na besmrtnim idejama njihovih duša, grijaće se nova pokoljenja“, kazao je Bošković. On je istakao da je Božićni ustanak događaj o kojem se dugo nije znalo gotovo ništa, ali da „istina uvijek nađe puteve kojima će se pokazati svjetlosti, uprkos dubini zaborava.“ „Njihov barjak časti i sjećanja prenošen je od sinova do potomaka, da se opet vrati predačkoj zavjetnoj misli - da vojnik brani grb na kapi, da brani ideju nad kojom je - u čast i u život zakletvu položio“, istakao je ministar Bošković na Svečanoj akademiji.

Današnja svečanost na Cetinju, u organizaciji Ministarstva odbrane, imala je dva dijela – na Spomeniku herojima Božićnog ustanka 2019. na Bajicama i u Zetskom domu, gdje je održana Svečana akademija. Akademiji su prisustvovali predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, bivši predsjednik Filip Vujanović, članovi Vlade, i drugi predstavnici državnog, političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore. Predsjednik Milo Đukanović je, u nemogućnosti da prisustvuje svečanosti, poslao čestitku Vladi i Ministarstvu odbrane zbog prepoznavanja značaja ovog velikog jubileja.

Na spomenik na Bajicama prethodno su vijenac položili premijer Duško Marković, ministar odbrane, mr Predrag Bošković i gradonačelnik Cetinja, mr Aleksandar Kašćelan.

Brojnim prisutnim građanima, sa novosagrađenog gumna kod spomenika obratili su se načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić i gradonačelnik Kašćelan.

Kašćelan je kazao da je među članovima komitskog pokreta bilo i junaka i prvaka ondašnje Crne Gore, a da se danas prisjećamo onih koji su posijali sjeme otpora zatiranju crnogorske državnosti.

Kompletan govor gradonačelnika nalazi se OVDJE.

General Dakić je, govoreći o Božićnom ustanku, istakao da ondašnja riješenost i istrajnost crnogorskih oficira da ostanu vjerni položenoj zakletvi, njihova etička i tradicionalna snaga predstavljaju snažno nadahnuće i danas, nakon sto godina. “Spremni na najveću žrtvu, uzdigli su moralni kodeks iznad vlastitih života i života svojih najmilijih”, kazao je načelnik GŠ VCG.

U Zetskom domu izveden je dramski prikaz sa tematikom iz Božićnog ustanka, koji je specijalno za ovu priliku režirao reditelj Željko Sošić. Finalni dio Svečane akademije bila je primopredaja sablje koju je ministar Bošković predao komandiru Počasne garde, kapetanu Miliji Čabarkapi. Riječ je o replici koja je urađena po originalu oficirske sablje iz 1910. godine, a koja će ubuduće biti korišćena prilikom svih svečanih ceremonija koje zahtijevaju i podrazumijevaju učešće Svečane garde Vojske Crne Gore.

Na gumnu pored Spomenika božičnim herojima glumac Slobodan Marunović govorio je odlomak iz dnevničkih zapisa Krsta Zrnova Popovića, vođe Božićnog ustanka.

Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919. po novom, ili 24. decembra 1918. godine, po starom kalendaru. Imao je za cilj poništenje odluka tzv. Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, te da se Crna Gora oslobodi faktičke vojne okupacije srpske vojske, da se odbrani i afirmiše crnogorska državna nezavisnost i da Crna Gora kao punopravan i ravnopravan državno-pravni subjekt stupi u jugoslovensku konfederaciju.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018