Obilježen Dan osnivanja Prijestonice Cetinje
04.01.2019

Obraćajući se brojnim gostima, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan istakao je sljedeće:

„Dan osnivanja Cetinja, crnogorske Prijestonice, duhovnog, istorijskog i kulturnog centra, uzdanice Crnogoraca i svih trpećih naroda iz našeg okruženja, svetionika slobode i slobodne misli, biljeg je našeg trajanja, koji je u ovoj kamenoj dolini zapečatio, gospodar Ivan Crnojević. A poslije njega, svojom vizijom, mišlju, djelanjem, potvrdili gospodari Crne Gore, čije slavno djelo, živi vjekovima. I mi, savremenici tog Cetinja koje traje, ništa drugo ne smijemo činiti, nego slijediti utabani put čojstva i junaštva, i iznad svega, ljubavi prema domovini.

Nijedna od ovih pobrojanih vrijednosti, kao što svjedočite, nije trajanjem ograničena, jer se u svakom dobu novim ruhom zaodjeva. Tako u savremenosti, čojstvo i junaštvo nijesu ništa drugo do profesionalizam i profesionalno poštenje, predan rad, otvorenost za druge i drugačije mišljenje, briga o nemoćnima i onima u stanju potrebe, i mnoštvo drugih djela kojima je osnova humanizam, empatija, milosrđe i dobročinstvo. Dakle, sve one politike u kojima je središte čovjek i briga o njemu.
Ljubav prema domovini je, s druge strane, mnogo složenija kategorija, koja na Cetinju i u vremenima stradanja, nikada nije bila upitna. To potvrđuju humke cetinjskih stradalnika koji za slobodu priložiše najdragocjenije što su imali – svoje živote. I to što je Cetinje grad heroj. Dragi prijatelji, još ovim brdima odliježu izgnaničke tugovanke, a vijek je prošao.

Evropska perspektiva naše države i integracioni procesi, obavezuju nas na pažljivo promišljanje o tome kako da zaštitimo i valorizujemo sopstvenu tradiciju i kulturu, a time i indentitet. U traganju za najadekvatnijim rješnjem, Cetinje mora imati važno mjesto, jer se njegov istorijski značaj i uloga u omeđavanju kulturnog i nacionalnog identiteta ne mogu zanemariti. Ono stoji kao transverzala koja presijeca prošlost i budućnost, povezujući ondašnju i današnju Crnu Goru, čuvajući u punoći ili u najljepštim fragmentima temeljne vrijednosti na kojima počiva biće ovog naroda.

Značaj Cetinja i njegovih stanovnika, zato, nikada nije samo u osjećaju uzvišenog crnogorstva, spartanske predanosti slobodi ili u junaštvu o kojem se zbori i uz gusle pjeva, već u svemu ovome zajedno i još u patrijahalnom odgoju, pravednosti, gordosti, duhovnosti, umnosti i svim vrlinama i manama koje mogu zaposjesti ljudski duh.

Dan osnivanja Cetinja, sljedstveno, nije samo praznik Cetinjana i Cetinjanki, nego cijele Crne Gore, jer ta neprekidna linija trajanja i sjećanja nije samo naša... Dijelimo je sa svim građanima Crne Gore, bez obzira na vjeru, naciju i jezik. Zajedno gradimo našu domovinu na temeljima istorijske odluke iz maja 2006. i nasljeđa vjekova prije toga. Patriotizam i identitetska osviješćenost, nijesu zato pitanje trenutka, nego potreba na kojoj se u kontinuitetu mora raditi.

Poštovani prijatelji,

Ovom svečanošću, poklanjamo se sjenama osnivača grada - gospodara Ivana Crnojevića i njegovom djelu, ali sa sviješću da moramo dati lični doprinos prosperitetu našeg Cetinja. Kao odgovorna uprava želimo da se naš grad razvija u svim segmentima, da mladi ostaju, zapošljavaju se i formiraju porodice na Cetinju. Želimo da nam grad bude ispunjen dječjim smijehom. Svakako, svjesni smo svih problema, imamo znanja i dobar motiv da ih rješavamo. Vjerujemo da i nam je slavna prošlost, uz naš marljiv rad i pametne odluke, najbolja zaloga za budućnost.

Ovaj Dan, dragi gosti, poseban je i zbog toga što pregaocima, koji su doprinijeli razvoju i promociji Cetinja, dodjeljujemo Povelju „Ivan Crnojević“. Zadovoljstvo mi je što će se ove godine dobitnicima pridružiti Veselin Vujović, proslavljeni rukometaš i rukometni trener, a prije svega ponosni Cetinjanin, đe god da je.

Vrhunski sportski rezultati svrstali su Veselina Vujovića među najbolje igrače svijeta, a njegova posvećenost, stručnost i profesionalni pristup u grupu najcjenjenijih rukometnih trenera. Njegova borbenost i umješnost na terenu, jedinstvena priroda, a prije svega dobar odgoj, uvijek su upućivali na cetinjsku školu rukometa, na Cetinje i na ono - zbog čega je, između ostalog, danas sa nama - na časno pronošenje imena Cetinja i Crne Gore u svijetu.

Njegov rad, posvećenost i predanost sportu, energija, pristup mladim ljudima, saigračima i igračima, a prije svega to što nije nikada zaboravio svoj grad, iako je u mnogim gradovima okruženja i svijeta, prihvatan kao svoj, motivisalo nas je da ga predložimo za nagradu. Za njega je, kao i za nas koji smo ostali ovdje, Cetinje vječita inspiracija, dom, porodica, drugovi iz djetinjstva, voljeni grad kojem se rado vraća.

Čestitam mojim sugrađanima Dan osnivanja grada i želim im prosperitetnu 2019. godinu.”

Dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“ Veselin Vujović bio je spriječen da prisustvuje svečanosti i preuzme priznanje, ali se putem video poruke obratio i zahvalio Prijestonici i građanima Cetinja na prestižnoj nagradi.

„Dragi prijatelji, žao mi je što nisam danas sa vama i nadam se da ćete uvažiti moje objašnjenje i moje profesionalne obaveze zbog kojih nisam mogao da budem tu i primim tako prestižnu nagradu. Mislim da je ljubav dvosmjerna ulica jer ja volim Cetinje, volim ljude i svaki kamen tog grada i ovom nagradom ste dokazali da vi volite i poštujete mene. Neizmjerno sam zahvalan i počastvovan ovom nagradom. Svojim radom i odnosom prema sportu trudiću se da afirmišem Cetinje i cijelu Crnu Goru. Želim vam srećnu Novu godinu i predstojeće božićne praznike. Voli vas Veselin Vujović”, poručio je jedan od najboljih rukometaša svih vremena.

U ime slavnog rukometaša Povelju „Ivan Crnojević” primio je njegov brat Rajko Vujović koji je kazao da ovo priznanje predstavlja čast za cijelu porodicu Vujović.

„Hvala svima koji su doprinijeli da ova vrijedna nagrada pođe u ruke Veselina Vujovića”, poručio je on.

Na svečanosti u Vladinom domu izveden je umjetnički program u kojem su učestvovali hor Osnovne škole “Lovćenski partizanski odred” i cetinjske Gimnazije pod vođstvom profesorice Petre Ivanović, glumac Vukan Pejović i mlada umjetnica sa Cetinja Dušanka Belada.

Prijestonica Cetinje od 2007. godine dodjeljuje Povelju Ivan Crnojević za izuzetan doprinos i promociju grada.

Priznanje su do sada su dobili akademik dr Dušan J. Martinović, dr Novak Jovanović, Luka Lagator, Pavle Đonović, Miodrag Dado Đurić, Branislav Mićunović, Dimitrije Popović, Fudbalski klub “Lovćen”, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević, Marko Špadijer i Milorad Popović.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018