Osobama sa invaliditetom olakšati pristup objektima u javnoj upotrebi
21.11.2018

Pored predstavnika lokalne samouprave Prijestonice, okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici opština Kolašin, Mojkovac, Danilovgrad i Podgorica, kao i predstavnici NVO sektora koji se bave pitanjima lica sa invaliditetom.

Poseban akcenat stavljen je na aktivnosti koje su lokalne samouprave preduzele u cilju uklanjanja arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi u prethodnom periodu, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period.

Na okruglom stolu su predstavljene aktivnosti lokalnih samouprava na obezbjeđivanju pristupa licima sa invaliditetom objektima u javnoj upotrebi, sa posebnim osvrtom na objekte u kojima su smješteni organi lokalne uprave, direkcije, službe, područne jedinice drugih državnih organa kao i ostalim objektima u vlasnistvu opština.

Učesnici diskusije su naglasili da je postojanje pristupačnog okruženja (saobraćajne infrastrukture, javnih objekata, informacija i usluga) preduslov za uživanje prava koja su garantovana svakom građaninu.

Oni su zaključili da u budućnosti, bez obzira na ograničenja u budžetu lokalnih samouprava, treba insistirati na donošenju i realizaciji mjera i aktivnosti koje je potrebno sprovesti da bi se na odgovarajući način odgovorilo na prava i potrebe osoba sa invaliditetom, a kako bi im objekti u javnoj upotrebi bili pristupačni i dostupni i bilo omogućeno svakodnevno funkcionisanje.

DRUŠTVENE MREŽE

pratite nas i na
društvenim mrežama

KONTAKT

Adresa: Bajova 2 (kancelarije 1, 2)
Telefon: 041 241 281
E-mail: gradjanski.biro@cetinje.me

BIZNIS ZONA
JEZIK
Prijestonica Cetinje © 2018